4.4.07

Empar del SPIB

NOTA PÚBLICA DEL SINDICAT DE PERIODISTES DE LES ILLES BALEARS

L’SPIB lamenta profundament les declaracions públiques del Secretari General del PSIB-PSOE Francesc Antich, encara que han estat matitzades pel mateix autor posteriorment. En aquestes declaracions en una entrevista a l’agència Europa Press Antich es referia a la necessitat de realitzar una “depuració” entre els integrants d’IB3. Un qualificiatiu que Francesc Antich ha retirat en una nota posterior enviada al mateix mitjà de comunicació.
El Sindicat de Periodistes de les Illes Balears creu absolutametn inadeqüat el to d’una afirmació que en cap cas es pot correspondre amb l’essència democràtica. L’ús del mot “depuració” no pot ser entès més que com a vestigi d’una època inquisitorial, mancada de llibertat i democràcia.
Davant d’això, l’SPIB vol deixar clar que:

1.-Es solidaritza amb els treballadors d’IB3, el veritable bessó de la ràdio i televisió públiques autonòmiques de les Illes Balears.
2.-Es posiciona en favor d’un sistema d’elecció democràtica d ela cúpula directiva dels mitjans de comunicació públics a Balears. Un sistema que conciti el consens de la societat, en la seva representació al Parlament, als Plens dels Consells i dels Ajuntaments, per majoria qüalificada. No és la primera vegada que l’SPIB es pronuncia en contra del sistema de nomenament de l’actual cúpula d’IB3, en decisions polítiques sovint mancades del necessari debat, de pluralisme, i sense tenir en compte criteris fonamentals d’experiència i meritoriatge professional.
3.-Reconeix la sol.licitud d’empar demanada en nota pública signada pel Comitè de Direcció d’IB3.
4.-Valora que el mateix Francesc Antich hagi retirat el qualificatiu objecte de la controvèrsia, de les seves declaracions. Un fet, però, que no el pot exonerar del tot per l’error comès.
L’SPIB es vol mostrar una vegada més, contrari a las interferències i ingerències dels partits polítics en el funcionament dels mitjans de comunicació públics. El Sindicat de Periodistes de les Illes Balears, com a proposta per acabar amb aquesta situació, es mostra partidari d’aplicar a les Illes un model com el que s’ha acabat pactant a la recent Corporació de RTVE, atenent a reivindicacions històriques demandades per organitzacions de treballadors dels mitjans de comunicació, a les que l’SPIB s’hi ha sumat repetidament durant els darrers anys.
Per tant, mitjançant aquest model, a Balears l’elecció dels directors d’IB3 Ràdio i Televisió, i del seu Ens Públic; els de TVE i RNE a les Illes; i els de les ràdios i televisions dels Consells Insulars, ha d’estar pactada entre tots els partits polítics a través dels seus representants electes a cada institució corresponent. A més, es tracta de cercar candidats entre professionals de reconegut prestigi i independència en la seva trajectòria. Un cop triats, seran els mateixos directors generals els encarretgats de formar el seu equip amb llibertat i sense coaccions polítiques de cap casta.
L’SPIB vol insistir en què les televisions i les ràdios públiques només han de tenir com a objectiu el servir als ciutadans, fent una programació i uns informatius plurals i independents, sense manipul.lacions barroeres, i sota el control econòmic i democràtic dels mateixos ciutadans a través de les institucions públiques.

2 comentarios:

Anónimo dijo...

un poc massa tard aquesta sol·licitud, no?

era abans, senyors, era abans...

Anónimo dijo...

inaudito!!! el "sindicat" de periodistas mallorquines sacando la cara por Miss Umbert, MEDICO Beltran, auxiliar Calafat, "Terraza" y demas periodistas???? que quemen este sindicato ya!! quina comedia